Webgalamb tudástár

vagy

A két szűrési lehetőség közül egyszerre csak egyet használhatsz!

A gmail szervere bevezette az SPF ellenőrzést (nem csak ők!!). Ez azt jelenti, hogy mielőtt fogadná a levelet, megnézi a te tárhelyeden, hogy szabad-e a te e-mail címeddel levelet küldeni onnan. A szolgáltatód egy SPF rekordban tudja megadni, hogy milyen címekkel szabad levelet küldeni tőle, tehát a tárhelyszolgáltatódnak be kell állítania, hogy te a saját e-mail címed megfeleljen a gmail-nek. Meg persze a többi levelezőnek is ahol ezt a módszert használják. Ez egy technikai beállítás, nem a te feladatod megoldani. Mutasd meg ezt az oldalt tárhelyszolgáltatódnak.

Az SPF rekord célja, hogy megakadályozza a spammereket, hogy a te e-mail címeidet jelöljék meg feladóként a kiküldött leveleikben. Az olvasók levelező rendszere lekérdezheti az SPF rekordból, hogy engedélyezett szerverről érkezik-e a levél.

Például, tegyük fel, hogy a te domain-ed (www.valami.hu) a 72.108.x.x IP című szervert használja a levelek kiküldésére. Készítened kell egy SPF rekordot, ami engedélyezi a 72.108.x.x IP című szervert, hogy a te domain-eddel leveleket küldjön. Amikor egy olvasó megkap egy üzenetet a valami@valami.hu címről, a levelező rendszere le tudja ellenőrizni a valami.hu SPF rekordját, hogy eldöntse, hogy valós-e a feladó. Ha az üzenet nem a 72.108.x.x szerverről érkezik, hanem valahonnan máshonnan, akkor az olvasó levelező rendszere tudni fogja, hogy nem engedélyezett helyről érkezett a levél, és SPAM-nek jelölheti.

Ha a domain-ednek nincs SPF rekordja, a címzettek levelező rendszere visszautasíthatja a leveleidet, mert nem tudják eldönteni, hogy engedélyezett szerverről érkezett-e a levél.

A szerver üzemeltetőjének:

SPF rekord készítése egy domain-hez:

Jelentkezz be a domain adminisztrációs felületre.
Keresd meg az oldalt, ahol be tudod állítani a DNS rekordokat.
Hozz létre egy új TXT rekordot, és írd bele a következőt:
  • Ha a szerver összes mx és a rekordján beállított domain-hez engedélyezni akarod a levlek küldését:
    v=spf1 a mx -all
  • Ha egy külső szervernek akarod engedélyezni, hogy levelet küldjön a domain-eddel:
    v=spf1 ip4:72.108.x.x -all
  • Ha több szervernek akarod engedélyezni, többet is megadhatsz:
    v=spf1 ip4:72.108.x.x ip4:73.108.x.x -all
Vedd figyelembe, hogy a DNS rekordok változásainak hatása 48 órán belül fog látszani.

A különböző szervereken különböző már meglévő beállítások lehetnek, ezért lehet, hogy a fent említett SPF beállítások nálad nem fognak működni. Azt, hogy pontosan nálad hogyan kell beállítani az SPF rekordot a szervert beállító szakembernek kell tudnia, de a legtöbb esetben a fentiek működni fognak.